Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Περί λιστών, ψυχαναγκασμού και άλλων δαιμονίων

Αξίωμα : Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αγαπά την τέχνη και κυρίως τη μουσική και να μη βάζει τον εαυτό του στη διαδικασία βαθμολόγησης και ταξινόμησης σε λίστες των αγαπημένων του "έργων".
Όσο κι αν αμφισβητούμε τη δυνατότητα να βαθμολογηθεί ένα έργο τέχνης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης και της εμπειρίας που προσφέρει κάθε δίσκος σε έναν μουσικόφιλο το να τον κατατάξει σε σχέση με άλλους. Είναι, άλλωστε, αυτή η διαδικασία τόσο σημαντικό κομμάτι της pop και rock κουλτούρας που στην πραγματικότητα κανείς μας δεν ξέρει αν βάζει τον εαυτό του σ' αυτή τη διαδικασία ηθελημένα ή απλά επειδή έτσι έμαθε και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.


Η όλη διαδικασία της κατάταξης είναι αναρχοδημοκρατική, σαν το πολίτευμα της χώρας στην οποία ζούμε. Τα κριτήρια του καθενός εκτείνονται από εντελώς προσωπικά έως εντελώς καλλιτεχνικά. Από το πόσο άγγιξε κάποιον ένας δίσκος, το πόσο προχώρησε τη μουσική στα μάτια του, το πόσο επέκτεινε τις επιρροές του, το πόσο χαρούμενος ή στεναχωρημένος ήταν όταν τον πρωτοάκουσε, το φοβερό γεγονός που συνέπεσε με την κυκλοφορία του. Ακόμα και το να διαφέρει απ' τους υπόλοιπους κάνοντας τον παράξενο ή όντας πραγματικά. Τα προσωπικά μας κολλήματα, η "οπαδική" αντιμετώπιση συγκροτημάτων και καλλιτεχνών παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο.


Δεν ξέρω ποιόν ενδιαφέρει, αλλά παρακολουθώντας την "blogovision" τα τελευταία χρόνια μπήκα στη διαδικασία να αναζητήσω νέα ακούσματα και να "γνωρίσω" μέσα απ' το γούστο τους στη μουσική αρκετούς. Ζήλεψα, δε, το γεγονός ότι παρότι με φίλους μπορεί να αναλύαμε (διαφωνώντας συνήθως) συγκροτήματα, δίσκους και λίστες μέρες (και κυρίως νύχτες) ολόκληρες ποτέ δε γίναμε αφορμή να τα καταγράψουμε. Έτσι, είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος θα είμαι ένας απ' τους 70τόσους που θα καταθέσουν την άποψη τους.


Μετά τις πρόσφατες εκλογές που βασικό κριτήριο ψήφου ήταν το ποιόν φοβόμαστε λιγότερο, ήρθε η ώρα να "στηρίξουμε" αυτούς που αγαπήσαμε τη χρονιά που πέρασε. Αυτούς που με τη μουσική τους μας διασκέδασαν, μας ταξίδεψαν και μας οδήγησαν μακριά από δύσκολες στιγμές και μαύρες σκέψεις. Δύσκολα επιτεύγματα για την περίοδο που ζούμε. Καλή ψήφο, λοιπόν, φίλοι!Υ.Γ. Είναι πολύ ωραίο να συζητάς για μουσική ακόμα ωραιότερο όμως να την ακούς. Συγνώμη που τόση ώρα σας είχα στο mute.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου